Gestimuleerd door de Nederlandse overheid emigreerde Cokkerône, (Con van Roden) met zijn ouders in 1952 naar Australië. Een wel overwogen maar moeilijke keus.
In 1972 kwam Con alleen terug naar Nederland. Zijn ouders hadden besloten om voorgoed in Australië te blijven wonen.
Songs from Down Under Project
De Nederlands-Australische muzikant Cokkerône (Con van Roden) komt met vertellingen en muziek die geïnspireerd zijn door de geschiedenis van het koloniseren van Australië en de gevolgen voor de oorspronkelijk bevolking.
Hoe anders was het voor de éérste “Westerse” bewoners van Australië. De economische omstandigheden van Groot Brittannië waren toen zeer slecht. Er heerste een enorme werkeloosheid, grote armoede en een gebrek aan eten. De gevangenissen waren overvol. Engeland besloot om zijn gevangenen te deporteren naar haar nieuwste kolonie Australië, 16000 km en 8 maanden verwijderd van Engeland. In 1789 werden de eerste gevangenen, verdeeld over 11 schepen, gedeporteerd naar Australië. In totaal werden in de loop van een eeuw ruim 150.000 gevangenen naar Australië verbannen om daar, onder erbarmelijk omstandigheden, dwangarbeid te verrichten. De bewakers en de gelukzoekers die meegingen hadden het iets makkelijker.
Voor de oorspronkelijke bevolking, Aboriginals, heeft dit verstrekkende gevolgen gehad. Gelukkig is daar heel veel over geschreven en gezongen.
Cokkerône begeleidt zichzelf op gitaar en geeft een eigen vertolking van oud Australische folkliedjes en gedichten. De liedjes gaan over de zelfkant van het leven in Australië gedurende de begin van de 18e en 19e eeuw.
Samen werking met:
Paul van Oosten
Paul van Oosten emigreerde in 1982 met zijn jonge gezin naar New Zealand. Hoewel de tijdgeest toen al wel anders was weet hij wat het betekent om Nederland achter zich te laten en opnieuw te beginnen in een vreemd land. Ondanks dat het verblijf daar maar kort duurde heeft het hem zeker mede gevormd. Paul speelt o.a. contrabas en heeft in diverse bands gespeeld waaronder “Carghan” en “de Binnenband”.